Buraczkowa zupa krem

Poszukujesz dobrego pomysłu na obiad dla całej rodziny? Masz już dość codziennych, podobnych do siebie obiadów? Poszukujesz nowości, którą zachęcisz do obiadu swoich domowników? A może masz już dość swoich potraw i szukasz nowych smaków? Obojętnie jaka jest Twoja motywacja, spróbuj poniższego przepisu. Buraczkowa zupa krem to idealny pomysł na obiad, gdy nie masz na niego pomysłu.

Składniki potrzebne do przygotowania zupki dla dziecka i nie tylko

Do przygotowania czterech porcji zupy z buraków potrzebne Ci będą: kilogram buraków, około 700 gram ziemniaków, dwie łyżki oliwy, łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu, dwie szklanki wody, sok z całej cytryny oraz opcjonalnie łyżka cukru.

Przygotowujemy zupę krem z buraków

Na początku należy obrać buraki, dokładnie opłukać i pokroić na małe kawałeczki do około pięciu centymetrów. Następnie wrzucamy je do wysokiego garnka, zalewamy około pół litra wody i gotujemy przez około pół godziny pod pokrywką. Buraki powinny stać się miękkie.

Obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i dodajemy do buraków razem z solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszankę gotujemy przez kolejną godzinę pod pokrywką.

Gdy minie określony wcześniej czas wyciągamy za pomocą chochelki wszystkie kawałki buraków. Wyłowione buraki nie będą już potrzebne. Do tak przygotowanego wywaru dodajemy oliwę, sok z cytryny oraz, jeśli chcemy możemy dodać cukier.

Wywar gotujemy jeszcze przez chwilę, powiedzmy przez około dziesięć kolejnych minut. Gdy minie ten czas wyłączamy palnik i za pomocą blendera dokładnie miksujemy na gładką masę. Tak przygotowana zupa krem z buraka jest gotowa do podania.

Zachęcamy do podawania w miseczkach lub talerzach, a w przypadku, gdy danie jest przeznaczone do podania dla gości możemy podać z dodatkiem np. kiełek lub mięty czy bazylii. Tak przygotowane danie na pewno wzbudzi podziw wśród wszystkich gości, gdyż podane w eleganckich miseczkach przypominać będzie danie z ekskluzywnej oraz drogiej restauracji. Miłego obiadu i zachęcamy do eksperymentowania.