Dlaczego probiotyki są naszymi sprzymierzeńcami.
O probiotykach słyszeliśmy od dawna, najczęściej w kontekście stosowanej antybiotykoterapi, ponieważ antybiotyki są bardzo silnie bakteriobójczymi substancjami. Potrafią one całkowicie rozregulować poziom bakterii w naszym organizmie, niektórzy twierdza, że po kilkudniowej antybiotykoterapi, niezbędna jest nawet kilkumiesięczna probiotyko terapia w celu odbudowy pierwotnego stanu flory bakteryjnej. Ponieważ antybiotyki niszczą nie tylko chorobowe bakterie, ale także drobnoustroje prozdrowotne, konieczne jest uzupełnienie ich za pomocą probiotyków.
Co to są probiotyki
Probiotykami nazywamy żywe kultury bakterii kwasu mlekowego oraz drożdży. Probiotykami są najczęściej bakterie Lactobacillus, Bifidobacterium oraz drożdże Saccharomyces boulardi. Nazywane są potocznie “dobrymi bakteriami” ze względu na swój prozdrowotny wpływ na nasz organizm.
Najczęściej stosowane są w trakcie antybiotykoterapii jednak ich korzystne działanie wykorzystywane jest także w czasie wielu innych jednostek chorobowych, np. podczas biegunek różnego pochodzenia, stanów zapalnych jelit i przewodu pokarmowego, alergii pokarmowych, infekcji dróg moczowych oraz pochwy, infekcji dróg oddechowych, stanów zapalnych jelit towarzyszących zakażeniu bakteria Helicobacter pylori.
Po co nam są potrzebne probiotyki
Nasz organizm każdego dnia potrzebuje wielu bakterii, które zapewniają mu równowagę oraz zdrowie. Jeżeli ta równowaga zostanie zachwiana, dochodzi do pojawienia się różnorakich symptomów, które objawiają się chorobą. Aby niedopłacić do powstawania ich konieczna jest codzienne dostarczanie do organizmu naturalnych probiotyków w diecie lub pod postacią suplementów.
Najlepiej przyswajalne bakterie pochodzą z pożywienia bogatego w bakterie fermentacji kwasu mlekowego. Alternatywnym źródłem stosowanym najczęściej podczas leczenia konkretnych jednostek chorobowych, a także zalecanych przez lekarzy są preparaty dostępne w aptekach.
Najlepsze źródło probiotyków
Najdoskonalszym źródłem, najlepiej przyswajalnych probiotyków są, wciąż niedoceniane kiszonki. Kapusta kiszona to niekwestionowana królowa pośród kiszonek. Najkorzystniej jest spożywać kapustę ukiszoną samemu w domu, daje to pewność, że nie posiada ona żadnych przyspieszaczy czy octu.
Ponadto idealnym źródłem dobrych bakterii probiotycznych jest sok z kiszonych buraków, kiszone ogórki, kimczi.
Do kiszenia nadają się również inne warzywa np. rzodkiewki, marchewki, kalafior i każde z nich stanowi doskonałe źródło zdrowych i pożytecznych dla naszego organizmu bakterii.