Mięso do słoików na ciężkie czasy – Preppersi

Preppersi – to grupa osób, która nieustannie powiększyć swoje grono, tak w Polsce jak i na całym świecie. Robienie zapasów ma swoje plusy. Przygotowywanie się na apokalipsę, to może nieco przesadne zajęcie, niemniej domową spiżarnię, powinien mieć każdy. Wystarczy posiadać trochę makaronu, kaszy, wody pitnej, mięsa czy batonów energetycznych, które wystarczą na wyżywienie domowników przez około dwa tygodnie. Dwa lata temu nikt z nas nie pomyślałby, że w sklep -ach może nagle zabraknąć niektórych towarów lub że będziemy zmuszeni do ciągłego przebywania w domu. Dlatego, aby nic nas nie zaskoczyło, warto być zaopatrzonym w to co niezbędne. Dziś zajmiemy się przygotowaniem mięso w słoikach, które będzie zdatne do spożycia przez najbliższe 20 lat.

Składniki:

– 3,5 kg mięsa wieprzowego
– 1,5 kg mięsa wołowego
– 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
– 100 g soli peklowej
– 10 g mielonego jałowca
– 20 g suszonego majeranku
– 20 g mielonego pieprzu ziołowego
– 20 g czosnku w proszku

Przygotowanie:

1). Mięso kroimy w kostkę około 5 na 5 cm i przekładamy do dużej miski lub garnka. Dokładamy mięso mielone.
2). Posypujemy solą i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na noc w lodówce.
3). Odlewamy połowę wody. (Jeśli jest jej mało – nie odlewamy wcale)
4). Do mięsa dodajemy przyprawy – jałowiec, majeranek, pieprz ziołowy i czosnek.
5). Do wyparzonych słoików nakładamy mięso – do wysokości zwężeń a słoika, dokładnie ugniatamy aby pozbyć się wolnych przestrzeni pomiędzy mięsem. Zakręcamy pokrywkami.
6). Słoiki wkładamy do garnka i wypełnionego wodą do 3/4 wysokości słoików.
Gotujemy 3 h na małym ogniu. Odstawiamy razem z garnkiem z wodą, pozostawiamy do kolejnego dnia.
7). Następnego dnia ponownie gotujemy, tym razem przez 2 h i znów pozostawiamy w garnku do dnia następnego.
8). Ponownie gotujemy przez 1 h i pozostawiamy słoiki w wodzie do wystudzenia.
9). Pokrywki możemy zabezpieczyć specjalnym wózkiem, zalewając się dookoła.
10). Mięso przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.