- Innowacje w branży producentów opakowań: Jak zmienia się rynek i co przyniesie przyszłość?
- Naturalne dodatki paszowe – rola wysłodków buraczanych
- Nowoczesny salon – jak go urządzić, by był stylowy i funkcjonalny?
- Najlepsze szczoteczki soniczne
- Najlepsze strzelanki na Xbox Series X – jakie tytuły musisz znać?
Przystawka ze skorupiaków
Szukając pomysłu na idealną przystawkę przed daniem głównym albo dobrą przekąskę między posiłkami, chcemy aby było to danie zarówno lekkie, zdrowe jak i bardzo smaczne. Często lubimy też wszystko to, co egzotyczne i właśnie tego typu przekąski stają się naszym wyborem.
Oryginalna kuchnia
W roli przystawki rewelacyjnie sprawdzą się zatem krewetki z pietruszką i cytryną. Możemy je wykorzystać także jako smaczne danie główne, które przygotujemy ekspresowo. Krewetki kupimy w każdym markecie i w niektórych dyskontach. Są nie tylko pyszne ale również zawierają wiele niezbędnych do właściwej pracy naszego organizmu minerałów dlatego warto jeść je co jakiś czas. Krewetki mają w swoim składzie dużo dobrze przyswajalnego białka, witaminy z grupy B oraz duże ilości fluoru, selenu, jodu i wapnia. Znajdziemy w nich także żelazo i magnez.
W polskich sklepach znajdziemy przede wszystkim krewetki mrożone, świeże spotyka się raczej rzadko. Wybierając krewetki warto pamiętać o tym, żeby były świeże: nie powinny mieć żadnych plamek czy przebarwień zaś mięso nie powinno odchodzić od skorupki. Ważny jest również zapach krewetek: powinien przypominać wodę morską. Jeżeli krewetki pachną nieładnie, na przykład nieświeżą rybą, lepiej zdecydowanie zrezygnować z ich zakupu.
Składniki
Na dwie porcje potrzebujemy: około 20 krewetek (możemy wykorzystać zarówno świeże, gotowane jak i mrożone), cztery ząbki czosnku, 40 g masła, dwie łyżki soku z cytryny, trzy łyżki oliwy, dwie natki pietruszki i sól do smaku.
Wykonanie
Jeżeli dysponujemy krewetkami mrożonymi, przygotowania zaczynamy od rozmrożenia krewetek poprzez umieszczenie ich w letniej wodzie. Krewetki dokładnie oczyszczamy, opłukujemy i osuszamy. Ząbki czosnku drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy połowę masła, wrzucamy czosnek i smażymy przez 30 sekund. Wrzucamy krewetki i smażymy przez minutę z jednej strony. Dodajemy sok z cytryny, krewetki przewracamy na drugą stronę i smażymy na mniejszym ogniu jeszcze przez minutę.
Obracamy krewetki rozcięciem w dół i smażymy przez kolejne pół minuty. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, masło i oliwę. Gdy masło się roztopi, zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku solą i cytryną. Smacznego!